بیماری سلیاک یک بیماری تغذیه ای مزمن است که باعث اشکال در جذب مواد مغذی می شود. معمولا سایر اعضاء خانواده بیماران مبتلا به سلیاک نیز مستعد این بیماری هستند.
التهاب روده هنگامی آغاز می شود که یک بیمار سلیاکی شروع به خوردن غذاهای حاوی گلوتن کند. گلوتن پروتئینی است که در گندم ، جو ، چاودار و خانواده حبوبات یافت می شود. جودوسر برای بیماران سلیاکی مضر نیست ، اما در سلیاکی ها توصیه نمی شود. واکنش سیستم ایمنی برضد گلوتن ، باعث واکنش التهابی در دیواره روده می شود . در حالت طبیعی مخاط روده کوچک با میلیونها پرز (مشابه شکل زیر ) پوشیده شده که سطح جذب روده را افزایش می دهند.
در التهاب ناشی ازسلیاک پرزهای روده کوچک موقتا آسیب می بینند که باعث کاهش جذب غذا می شود. وقتی گلوتن از غذا حذف شود ، التهاب کاهش می یابد و روده شروع به التیام یافتن می کند. پیشرفت علایم از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت است.
شیوع بیماری سلیاک چقدر است؟
تقریبا یک نفر از هر 250 نفر سلیاک دارد ، ولی فقط 1 نفر از هر 10 نفر ممکن است تشخیص داده شود و از بیماری خود آگاه باشد.
بعضی از این بیماران ، بیماری خفیفی دارند و ممکن است علائمی نداشته باشند یا فقط علایم خفیفی از خود نشان دهند. تخمین زده می شود 1 میلیون نفر در آمریکا و4-3 میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا باشند.
عوارض بیماری سلیاک چیست ؟
عوارض این بیماری در سفیدپوستان بیشتر از غیر سفیدپوستان دیده می شود. شیرخواران و کودکان ممکن است بیماری سلیاک داشته باشند اما معمولا بیماری در بزرگسالی تشخیص داده می شود . حتی ممکن است این بیماری در 70 یا 80 سالگی تشخیص داده شود.
زنان بیشتر از مردان مبتلا می شوند.
علایم اصلی بیماری سلیاک چیست ؟
علایم یا نشانه های بیماری بستگی به وسعت التهاب روده دارد . برخی دچار التهابی خفیف با علایم ناچیز می شوند، حتی گاهی ممکن است احساس کنند بیماری از بین رفته است. بعضی از بیماران التهاب شدیدتری دارند که علایم را تشدید می کند و مجبور به مراجعه به پزشک می شوند. تا وقتی که روده کوچک شدیدا ملتهب نشود علایم در فرد ایجاد نمی شود.
نشانه های شایع :
1 &ndash درد شکمی 2- نفخ وگاز 3 &ndash اسهال
4 &ndash مدفوع بدبو 5- کاهش وزن 6- کم خونی
7- رشد کم یا کاهش وزن در کودکان
سایر علایم :
1- احساس ضعف 2- خستگی 3- دردهای استخوانی و مفصلی
4- سطح پائین ویتامینها ، بخصوص آهن ، کلسیم و فولات
5 &ndash استئوپروز 6- زخمی که دیر خوب شود
افراد مختلف نشانه های کاملا متفاوتی دارند.
شامل 9 صفحه word
لینک منبع و پست :http://campiran.ir/project-98101-%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d8%b3%d9%84%db%8c%d8%a7%da%a9-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa%d8%9f/
- ۹۵/۰۵/۲۶